Açıklamalar
Kuru fasulyenin besin değerleri çok yüksektir. 100 gr. kuru fasulyenin ortalama besin değerleri şöyle sıralanabilir: 340 kalori: 23 gr. protein: 21.2 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,6 gr. yağ; 1,5 gr. lif; 148 mgr. fosfor: 144 mgr. kalsiyum: 7,8 mgr. demir: 416 mgr. potasyum: 0.65 mgr. B1 vitamini: 0,22 mgr. B2 vitamini: 2,4 mgr. B3 vitamini ve 1.1 mgr. E vitamini. İşte bu nedenle uzmanlar, kuru fasulyenin sıkça tüketilmesini öğütlemektedir.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Fasulyeler kandaki kötü kolesterol düzeyini önemli ölçüde düşürürler. ABD'de
son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalarda, diyetlerinde düzenli olarak
çeşitli fasulyelere yer veren kişilerin, üç haftalık böyle bir diyetten sonra
kötü kolesterol düzeylerinde %19'lara varan düşüşlerin yaşandığını saptamıştır.
Fasulye düzenli olarak alımı, yüksek tansiyonu düşürmektedir.
Zengin lif içeriğiyle fasulye peklik
(kabızlık) çeken kişilere iyi gelir, ayrıca kalınbağırsak ve hemoroit sorunları
çekenler de fasulyelerden yararlanmalıdır.
Fasulye yüksek oranlı demir içeriğiyle
kansızlığı ve folik asit içeriğiyle gebe kadınların spina bifida (omurganın bir
yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma rizikosunu en aza
indirir.
İnsülin ve kan sekeri düzeyini kontrol
altında tutarak seker hastalarına yardımcı olurlar.
Yüksek oranlı antioksidan içeriğiyle bedenin kansere yakalanması rizikosunu
azaltır: Bu bağlamda, özellikle kadınlarda meme kanserleri ve genellikle
kalınbağırsak kanserleri sayılabilir.
ŞEKER FASULYENİN YEMEĞİ
Malzemeler:
250 gr kuşbaşı et
2 su bardağı GÖKYÜZÜ şeker fasülyesi
2 adet kuru soğan
1 baş sarımsak
4 adet acı kırmızı biber
2 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
2 çorba kaşığı terteyağ ve sıvıyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz ve pulbiber
Yapılışı:
GÖKYÜZÜ şeker fasülyesini 5 saat su içinde ıslatın. Biraz haşlayın öyle yemeğe
ekleyin.
yağ eritilir et eklenerek biraz pişirilir. soğan, sarımsak soyulur. incecik
doğranır. eklenır pişirilir.
kuru biberler bütün atılır yoksa pul biber eklenir,salcalar eklenır
karıstırılır. suzulmus fasulye eklenır. tuz eklenır karıstırılır. sıcak su
eklenır once harlı ateste kaynatılır sonra orta ateste pişirilir. suyu azalırsa
arada su eklenir.