Aktif Sayfa: Ana sayfa › Tüm Ürünler


Aşurelik Buğday

Daha çok Gaziantep, Şanlıurfa, İzmir ve Konya illerimizde üretilmektedir. Makarnalık sert durum, çakmak ve beyaz buğday çeşitleri işlemlerden sonra Aşurelik Buğday olarak piyasaya sunulmaktadır. Mutfaklarımızda bazı yemek, çorba, tatlı, salata yapımında kullanılır.
  • Açıklamalar

    AŞURELİK BUĞDAYI BESİN DEĞERLERİ (100 gr için)

    Enerji :343 kcal
    Karbonhidrat :69 gr.
    Protein :12 gr
    Yağ :2,2 gr
    Kalsiyum :36 mg
    Demir :3,1 mg
    A Vitamini :0 I.U.
    B1 Vitamini :0,57 mg
    B2 Vitamini :0,12 mg
    Niasin :4,3 mg
    C Vitamini :0 mg
    Diyetik Lif :2,2 g

    Malzemeler:
    1 Çay Bardağı Aşurelik Buğday
    4 Su Bardağı Soğuk Su

    Aşurelik buğday nedir?
    Daha çok Gaziantep, Şanlıurfa, İzmir ve Konya illerimizde üretilmektedir. Makarnalık sert durum, çakmak ve beyaz buğday çeşitleri işlemlerden sonra Aşurelik Buğday olarak piyasaya sunulmaktadır. Mutfaklarımızda bazı yemek, çorba, tatlı, salata yapımında kullanılır.

    Dövme ya da yarma nedir?
    Sert buğday çeşitinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür. Dövme, diğer ismi ile yarma mutfaklarımızda bazı yemek, çorba ve salata yapımında kullanılır. Dövme, aşurelik buğday gibi piyasada yaygın değildir ve pahalıdır. Aşurelik buğday hangi amaçla kulanılacaksa kullanılsın, mutlaka haşlanması gerekir. Dövme ise; bazı yemeklerde kullanırken haşlanır, bazı yemeklerde kullanırken haşlanmaz ve akşamdan su’ya bastırılması yeterlidir.

    Ön Hazırlık:
    Tencere içerisine yıkanmış aşurelik buğday ve üzerine 2 parmak genişliği ölçüsünü geçecek miktarda soğuk su konulacak ve tencerenin kapağı kapatılacak. Tencerede buğdayın ıslanması için en az 8 saat bekletilecek ve süre bitiminde süzülecek.

    Maharetini Göster:
    Tencere içerisine ıslanmış aşurelik buğday ve üzerine 4 su bardağı soğuk su ilave edilecek, kaynatılacak. Tencere kapağı aralıklı olarak kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konuma getirilecek. Aşurelik buğday 45 dakika süre ile haşlanacak. Süre sonunda tencere, ocak üzerinden uygun bir yere alınacak. Üzeri kalın bir bezle örtülecek, buğdayın helme dökmesi için en az 3 saat bekletilecek. Resimde göründüğü şekilde helme, buğday tanelerinin nişastasını salarak koyu sıvı kıvama dönüşmesidir. Yani, buğday suyunun koyulaşmasıdır. Haşlanmış buğday doğrudan kullanıldığı gibi, ihtiyacınız ölçüsünde buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak derin dondurucuda saklanabilir. Sonrası malum.

    Not:
    İhtiyacınıza göre buğday haşlamak isterseniz; kullanacağınız 1 su bardağı aşurelik buğday için, 8 su bardağı su kullanmanız gerekir. Ayrıca büyük ölçekli buğday haşlarken, tencere kapağını kullanmamanız gerekebilir. Çünkü, malzemelerin köpürmesi kaçınılmazdır, benden söylemesi.
    ‘Kolay Gelsin’

     


    Ürünlerimize Geri Dön