Besin Değeri :
100 gr. Baklada; 45 kalori; 5 gr. protein; 6 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 3 gr. yağ; 1.5 gr. lif: 22 mgr. fosfor; 20 mgr. kalsiyum; 0,4 mgr. demir; 85 mgr. sodyum; 110 mgr. potasyum; 150 IU A vitamini: 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini ve 4 mgr. C vitamini bulunur.
100 gr. kurutulmuş baklada, protein 23 g’a ve karbonhidrat 42 g’a kadar yükselir. Ayrıca, karbonhidrat ile lesitin ve pektin adlı önemli maddelerinde artar.
- Mesane ve böbrek iltihabı:Bakla yemeye devam edilir.
- Mesane ve kum taşları: Bakla kaynatılıp
suyu balla tatlandırılarak aç karına içilmeye devam edilir. Bakla çiçeğide aynı
vazifeyi görür.
- Kan durdurucu: Kan aldırırken, hacamat
yaparken, sülük yaparken veya herhangi biryer kanayınca bakla ikiye bölünüp
kanayan yere yapıştırılır, kan kesilir.
- Cilt losyonu: Bakla suyu ile yüz pansuman
edilirse cilt parlar, güzelleşir.
- Çıban ve şiş yakısı: Bakla unu, arpa unu
ile beraber balla karıştırılıp çıban ve şişlere yakı olarak vurulur.
- Baş ağrısı: Bakla ounu zeytin yağı ile krem
yapılıp başa sürülür.
- Öksürük, bronşit: Bakla unu badem yağı ile
pişirilip çorba yapılıp yense soğuk hastalıklarına iyi gelir.
- Bakla macunu: Bakla unu , zeytinyağı, az
tuz, kekik tarçın biberiye kimyon anason çörek otu öğütülüp balla macun yapılıp
yenmeye devam edilirse soğuk algınlığından hastalıklara devadır
- İshal: Bakla yemeği ishale iyi gelir.
- İdrar söktürücü: Bakla çiçekleri balla
tatlandırılarak aç karnına içilmeye devam edilir.
– Bakla Fazla yemek gaz ve şişkinlik yapar. Telafisi: Bakla, prinç ve nane ile
beraber yenir. Bakla kesilen yere konursa kanı anında durdurur. Bakla pişerke
ilk suyu dökülürse gaz yapmaz. Bakla lapası inmeyen şişlere bağlanırsa kısa
sürede şiş iner. İçindekiler:Coumarin,
Ezerin, Strikulu, Protein Sakkarin, Fosforik asit, Fluor, Şeker, Albümin,
Potas, Pektin, Kalsiyum, Demir, Nişaasta, Kükürt, Magnezyum, A-B-C vitaminleri