BULGURUN FAYDALARI VE DEĞERLERİ ;
• Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu
bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır.
• Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri
düşüktür.
• Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve
sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.
• İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile
kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir
• Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük
olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.
• Kolesterol içermez.
• Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit,
bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda
bulunmaz.
• Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin
emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önler.
• Bakliyatlarla karıştırıldığında dünyadaki en
önemli besin kaynağı durumuna gelmektedir.
• Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır.
Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için
stokta tutulan ürünlerdendir.
• Pişirme işlemi esnasında tanenin ruşeymin
kısmında bulunan besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden besin değeri
diğer ürünlerden (ekmek, makarna) daha yüksektir.
• Pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, küf
oluşumuna karşı dayanıklıdır ve raf ömrü diğer ürünlerden daha uzundur.
Bulgurun Faydaları Oldukça yüksek miktarda lif içermesi bulguru bağırsak çalışmasından önemli bir pozisyona getirmiştir. Liflerin ayrıca tok tutucu bir özelliğe sahip olması, bulgura kilo kontrolünde de önemli bir rol yüklemiştir. Dünya Sağlık Örgütünün belirttiği üzere günde 25-30 gr. civarında lif ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu ihtiyacımızı da 1 tabak bulgurla çok rahat şekilde karşılayabilirsiniz. Yapısındaki B1 vitaminleri; sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca bu vitaminin, beriberi hastalığının önlenmesinde düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Bulgur bütün bunların dışında yapısında içerdiği folik asit sayesinde hamile annelerin bebeklerinin zeka seviyesini ilerletme de oldukça gereklidir. Bulgurun glisemik endeksini düşük olması sebebiyle, bulgur uzun süre tok tutar, kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek bir üründür. Ayrıca da şeker hastalarına tavsiye edilir. Ayrıca salatalarda, sıcak ve soğuk yemeklerde kullanılan bir malzeme olması nedeniyle oldukça çeşitlilik sunan bir üründür.[/content] Tablo 1. Bulgur, Yenilebilen 100 Gramının Enerji ve Besin Değerleri Besin Öğeleri Pilavlık Bulgur* Enerji (kal) 354 Karbonhidrat (g) 78,2 Protein (g) 11,8 Yağ (g) 1,3 Posa (lif) (g) 1,3 Potasyum (mg) 315 Kalsiyum (mg) 36 Fosfor (mg) 310 Demir (mg) 4,5 B1 Vitamini (mg) 0,2 B2 Vitamini (mg) 0,1 Niasin (mg) 5 Kolesterol (mg) 0
Kaç Kişilik: 4-6 kişilik Hazırlama Süresi: 15dk Pişirme Süresi: 25dk
• 1 kase GÖKYÜZÜ pilavlık bulgur
• 2 adet domates
• 1 adet soğan
• 2 adet sivri biber
• 1 su bardağı tavuk suyu
• 1 su bardağı sıcak su (tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• Tuz
HAZIRLANIŞI
Soğanları ince kıyın, tereyağında hafif kavurun, üzerine
doğranmış sivribiberi ekleyin, biraz daha kavurduktan sonra rende
domatesi ekleyin, iyice kavurun.
Bulguru ekleyerek 1-2 dakika kavurun ve sıcak tavuk suyunu ve sıcak suyu ekleyin.
Tuzunu da ilave ederek bir kez karıştırın kapağını kapatın. Kısık ateşte
suyu çekene kadar karıştırmadan pişirin. Ocağı kapattıktan sonra kapağın altına
havlu kağıt koyarak 10 dakika kadar dinlendirin.