Göbeği koyu renkli olduğu içinKarnıkara da denilen, fasulyeye benzer bir bitki olan börülce, C vitamini ve bitkisel protein açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca, azot ve nişasta da içerir.
Börülcenin Faydaları: Göğüs ve akciğere faydalıdır. İdrar tutukluğunu ve anüs kaşıntısınıgiderir. Cinsel arzuyu arttırır. Yanıklara sürülürse faydası görülür. Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kansızlığa iyi gelir.
Börülce nasıl kullanılır: Börülce yemeği, salatası ve turşusu yapılarak tüketilmesinin yanı sıra haricen yanıklarda kullanılır.
• Kuru börülce salatası malzemeleri
Yarım demet maydanoz
4 taze soğan
1/4 demet dereotu
1 kırmızı dolmalık biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu ve Tuz
• Kuru börülce salatası hazırlanışı
Kuru börülceleri bir gece önceden suda bekletin. Ertesi günü üzerini geçecek kadar su ilave ettiğiniz tencerede bir haşlayıp suyunu süzün. Limon suyu ilave ettiğiniz suda 15 dakika tekrar haşlayıp suyunu süzün. Biberleri küp doğrayın. Dereotu ve maydanozu ince kıyın. Hepsini börülce ile harmanlayın. Diğer tarafta zeytinyağı, limon suyu ve tuzu karıştırıp diğer karışıma ekleyin. Harmanlayıp servis yapın.
İsteğe göre, servis yapmadan önce
doğranmış taze soğan veya kırmızı soğanı ilave edin.
Kuru börülce
salatası artık hazır, afiyet olsun.